Az érettségire, továbbtanulásra hangolódva érdemes alaposabban utánaolvasnunk a tanult nyelv országának. Gyakorlásképp le is fordíthatjuk a leírást, nagy sikert arathatunk vele a szóbeli vizsgán, sőt, akár a nyelvvizsga megszerzésekor is!

Fõváros: London

Terület: 244.820 km2

Népesség: 59.511.464 fõ

Népsûrûség: 242 fõ/km2

Népcsoportok: angol (81,5%), skót (9,6%), ír (2,4%), walesi (1,9%)

Közigazgatási beosztás: 47 megye, 7 városi megye, 26 körzet, 9 régió, 3 sziget

Államforma: alkotmányos monarchia (Anglia, Skócia, Wales, Észak-Írország)

Fekvés: Nyugat-Európa, szigetek (beleértve a sziget északi 1/6-od részét, Írországot is), az Északi-tenger és az Észak-Atlanti óceán között fekszik, Franciaországtól észak felé.

Hivatalos nyelv: angol

Beszélt idegen nyelvek: skót, ír, walesi

Vallások: anglikán (57%), katolikus, presbiteriánus, muszlim

Hivatalos pénz: 1 font = 100 penny

Legfontosabb iparágak: gép- és közlekedésieszköz-gyártás, kõolaj-finomítás, vegyipar, vas-, acél-, és színesfémkohászat, atomipar, fémtömegcikk-gyártás, híradástechnika, hajógyártás, textíl- és ruházatiipar, papír- és nyomdaipar, élelmiszer-, bõr-, cipõipar, építõipar, üveg-, porcelán- és kerámiaipar, fa- és bútoripar.

Környezet, éghajlat:

Nagy-Britannia szigetének három politikai része van: Anglia, Skócia, Wales. De az Egyesült Királysághoz még hozzátartozik Észak-Írország is. Nagy-Britanniát a magyarok általában Angliaként emlegetik, bár a skótok nagyon nem szeretik, ha azt mondják rájuk, hogy angolok.

Az ország nagy része sík, északon található egy hegylánc, amelyet mészkõ hegységek alkotnak, ez a Pennine-lánchegység. Nyugaton található a Cumbrian Mountains és a Tóvidék. A Pennine-tól délre található Közép-Anglia sûrûn lakott területe. A délnyugati félszigeten gránit kiemelkedésekkel tarkított fennsíkban gyönyörködhetünk, az angol mélyföldön pedig mezõgazdasági és ipari vidékek, alacsony hegyek, és London városa található. Egykor Anglia teljes területét erdõ borította, ma pedig Írország után Európában itt van a legkevesebb erdõ. A század elejétõl a kormány tûlevelüket ültettetett, de ezek savassá tették a földet és tönkretették a tõzegtalajt. A fenyõn kívül találhatunk itt tölgyet, bükköt, mogyorót, szilfát és kõrist.

Anglia legnagyobb emlõsállata a rõtvad, amelynek számos populációja él ezen a területen. A róka is igen elterjedt, és ha szerencsénk van, borzot, vagy sünt is láthatunk. Anglia egyetlen mérges kígyója az igen ritka és védett vipera. A madárfigyelés népszerû idõtöltés Angliában. Sajnos a partmenti madárfajokkal ellentétben az ország belsejében élõk közül számos fajt fenyeget a kihalás veszélye természetes élõhelyük pusztítása miatt. Anglia nemzeti parkjai a területnek mindössze 7%-át foglalják el. Ezek nem igazán vadonok és érintetlen területek, sõt egyre nagyobb részük magánkézben van, de csodás élõvilágot figyelhetünk meg bennük. Anglia éghajlata enyhe és nyirkos a viszonylag meleg, tenger felõl érkezõ, könnyû szélnek köszönhetõen. A szigeten a hõmérséklet télen is csak igen ritkán csökken fagypont alá. Mint ahogy nyáron ritkán emelkedik 30 °C fok fölé. A hegyvidékben és északnyugaton esik a legtöbb csapadék. Felhõs égre és szitáló esõre bármikor számíthatunk Anglia bármely területén. Forrás: utazona

 

Szerző: Kakuk Móni  2010.01.28. 15:19 Szólj hozzá!

Címkék: blog angol érdekesség felvételi érettségi nyelvvizsga ajánlat középszint egyesült királyság emelt szint

A bejegyzés trackback címe:

https://angolerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr791710035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása