Az érettségire készülés közben sokkal jobban átérezzük a kikapcsolódás fontosságát. Az esti, takaró feletti szótárazás közben csodákat tehetnek a kis édességkupacok koncentrálóképességünkkel (természetesen csak mérsékelten fogyasztva), és még inkább pozitívan hatnak önbizalmunkra, ha mi magunk készítjük el.
Lássunk egy tradicionális egyszerű és finom képviselőjét az angol konyhának.
50 dkg margarin
40 dkg dara
40 dkg rétesliszt
20 dkg sima liszt
2 dl tej
4,5 dkg élesztő
3 kávéskanál porcukor
csipet só
2 tábla csokoládé felkockázva
Elkészítés:
Egy nagy öblű tálban összekeverjük a darát a rétes liszttel, a sima liszttel, a porcukorral és a sóval. A margarint megolvasztjuk (mikrohullámú sütőben) úgy, hogy ne legyen túl kemény, de túl folyós sem. A megolvasztott margarint ráborítjuk a lisztes keverékre. Az élesztőt elkeverjük a tejjel, majd hozzáadjuk az eddigiekhez. Jól összegyúrjuk. Ha túl kemény vagy sok liszt maradt, adjunk még hozzá egy kis tejet, ha pedig túl laza vagy folyós, szórjunk rá egy kis réteslisztet, s így gyúrjuk tovább. Lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki (kb. 0, 5-
Tanácsok:
Nagyon finom akár magában, akár teához, illetve tejjel fogyasztva.
Elkészítési idő: 60 perc