Társadalombiztosítás

A magyar munkavállalók is jogosultak az országban egészségügyi ellátásra. Az állami egészségügyi szolgálat (National Health Service – NHS) segítségével részesülhetnek a munkaviszonyban álló, munkát kereső, vagy ott élő személyek és családtagjaik az ingyenes orvosi ellátásban. A körzeti orvosok listája a www.nhs.uk honlapon, további információk pedig a www.dwp.gov.uk honlapon találhatóak.

Minden igénylőnek szüksége van NI (National Insurance) számra, amit az adóhivatal ad ki.

A nyugdíjkorhatár 65 év, és az Egyesült Királyságban 5 évi járulékfizetés után válhat valaki jogosult a nyugdíjellátásra.

Az EU/EGT állampolgárok jogosultak a munkanélküli ellátásra bármely tagállamban. A megfelelő (E301-es) nyomtatványon kérhetik a munkaviszony igazolását a helyi munkaügyi szervezetnél.

A turisták sürgősségi egészségügyi ellátását az EU Kártya (Európai Egészségbiztosítási Kártya) biztosítja. Ezt a kártyát a lakóhely szerinti illetékes megyei egészségbiztosítási pénztár állítja ki, és 1 évig érvényes.

 

 

Szerző: MRO  2009.01.29. 11:39 Szólj hozzá!

Címkék: munkavállalás egyesült királyság

A bejegyzés trackback címe:

https://angolerettsegi.blog.hu/api/trackback/id/tr87909993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása